Basınç sensörü, hacimsel büyüklüğe sahip; gaz ve sıvı bileşenlerin basınç derecesini ölçmek için kullanılan bir cihazdır. Günümüzde üretim ve kontrol aşamalarında, oldukça yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Bu sensör çeşidi ile basınç, elektrik sinyallerine dönüştürülerek toplanan veriler, takip, analiz ve istatistiki datalar haline dönüştürülmektedir. Kapalı bir alanda bulunan bileşenlerin basıncı, basınç sensörleri sayesinde hem izlenebilir hem de kontrol edilebilir.
Anlık olarak uygulanan basıncın verisini algılayıp, bunu analog bir sinyal değerine dönüştürür. Analog sinyal verisinin üretilmesinin ardından gerekli dönüştürücüler “transducer” ile uygulamalarda değerlendirilebilecek veriler haline dönüştürülür.
Basıncın ölçülmesi ve sağlıklı verilerin elde edilmesi konusunda HBM, Avrupa ve Dünya çapında pazar lideri bir pozisyona sahiptir.
Basınc Sensörü Nerelerde Kullanılır?
Basınç, sıcaklık, debi gibi fiziksel terimlerin anlamlı hale dönüşebilmeleri için karşılık gelecek sayısal değerler ile nitelendirilmesi gerekir. Basınç sensörleri neredeyse her alanda kullanılıyor desek yanlış olmaz çünkü bu harika aletin birbirinden farklı modeli bulunmaktadır. Mesela barometrik basınç sensörü, atmosferik basınçları ölçmeye yararken hidrolik basınç sensörü ise basıncı çevrimiçi olarak ölçmek için kullanılmaktadır. Yani basınç ölçüm sensörü, özellikle kimya ve fizik biliminin olduğu her yerde kullanılmaktadır.
Bunların yanı sıra HVAC gibi özel sistemlerde genelde hava filtrelerinin izlenmesi için basınç sensörleri kullanılmaktadır. Filtreler tıkanmaya başlarsa basınc sensörü, bu durumu hemen tespit edecektir. Yani basınç sensörleri, durum tespiti yapılmak istenen her yerde kullanılabilir.
Basınç Sensörü Çeşitleri
Teknolojinin her geçen dün daha da gelişmesi ile birlikte doğal olarak basınç sensörlerinin de birçok farklı modeli üretilmiştir. Günümüzde onlarca farklı basınç sensörü çeşitleri bulunur. Bu çeşitlerin kullanım alanı sektörden sektöre göre değişecektir. Çeşitlerini detaylandırmamız gerekirse:
Gerinim Ölçer Basınç Sensörü (Strain Gauge Pressure Sensor)
Strain gauge pressure sensor olarak adlandırılan, bu tarz basınç sensörleri sayesinde maddelerin gerinim seviyelerini ölçmek mümkündür. Gerinim ölçer basınc sensörü, esnek olan diyaframlara uygulanmaktadır. Uygulanan kuvvet ile basıncın direnç seviyesinde değişim görülür. Diyaframın esnemesi sonucu ayrıca iletkenin de boyu uzar ve kesiti incelir. Bu sebeple maddenin direnç değeri değişmektedir. Söz konusu dirençlerde oluşan değişiklikler Wheatstone Köprüsü vasıtasıyla çıkış gerilimine dönüşecektir. Gerinim ölçer (Strain Gauge) basınç sensörleri medikal endüstride, barometrelerde ve seviye ölçümlerinde kullanılmaktadır.
Maddenin direnç seviyesinde meydana gelen değişiklikler çeşitli araçlar sayesinde çıkış sinyaline dönüşür. Gerinim ölçer basınç sensörleri genelde barometrelerde, sağlık tipinde olan ürün teknolojilerinde ve hidrostatik maddelerin seviye ölçümlerinde kullanılmaktadır. Tabii her ne kadar kullanım alanı bu kadar geniş olsa da bu sensör sıcaklık ve nemden etkilendiği için kullanım süresi, kullanılan alana göre daralabilmektedir.
Kapasitif Basınç Sensörü
Kapasitif basınç sensörleri, önceden ayarlanmış belli başlı birkaç değişime göre ayarlanmaktadır. Bu tarz sensörlerin yapısında genelde kapasitif özelliğe sahip olan diyaframlar bulunmaktadır. Yani diyafram esneme yaptığı zaman sensörde bulunan iki adet diyafram destekli plaka arasında bir mesafe değişikliği meydana gelir. Tabii mesafe değişimine bağlı olarak kapasitans değişime de meydana gelmektedir.
Yani sensörün içinde bulunan diyaframlara uygulanan basınçlar kapasitans değişimlerine sebep olmaktadır. Eğer mesafe azalırsa kapasitans artar. Doğal olarak mesafe artarsa kapasitans azalmış olur. Meydana gelen kapasitans değişimini basınç değeri ile ifade etmek için bir çıkış gerilimi gerekir. Bu çıkış gerilimini elde etmek için ise akım ya da tank devresi kullanılır.
Kapasitif Fark Basınç Sensörü
Kapasitif fark basınç sensörü, kapasitif basınc sensörüne çok benzemektedir. Hatta öyle ki bazen sektörde karışıklığa bile yol açabiliyor bu benzerlik. Kapasitif fark basınç sensörlerinin çalışma mantığı aslında kapasitif basınç sensörüne ile neredeyse aynıdır. Fakat iki sensör arasındaki farkı belirleyen büyük etkenler mevcuttur. İki diyaframın esnemesi sonucu meydana gelen mesafeler, birbirinden ayrı iki adet kapasitans oluşturur. Oluşan iki kapasitans değeri arasındaki fark sensör tarafından tespit edilecektir. Ardından çeşitli sinyaller aracılığı ile çıkış sinyali gelir. Sonuç olarak alınan fark değerleri ile basınç ölçümü gerçekleşecektir.
Piezoelektrik Basınç Sensörü
Bu sensör, en çok kullanılan modellerden bir tanesidir. Çalışma şekli genelde diğer sensörlere göre çok daha farklıdır. Piezoelektrik basınç sensörü, piezoelektrik etkisine dayanarak çalışmakta ve ona göre ölçüm yapmaktadır. Bu sensör ile belli başlı maddelere uygulanan basınç, madde üzerinde gerilim indüklemesine yol açar. Gerilim indüklemesi sonucu meydana gelen milivolt mertebesi, basınç değerlerini veri halinde sunmaktadır.
HBM markasına ait basınç sensörü ürünlerinin tamamına ulaşmak için tıklayınız.
Basınç Sensörü Fiyatları
Günümüzde basınç sensörleri pek çok farklı kullanım alanı sahiptir. Ölçümlenmek istenilen değer projenin çeşidi ve süreklilik değişkenlerine göre değişmektedir. İhtiyaç olan sensörler farklılaşabileceği gibi sensör fiyatları da bundan etkilenecektir. Basınç sensörü fiyatları, markaya, garanti koşullarına ve projelendirme biçimlerine göre değişkenlik gösterecektir. Bu süreçte ihtiyacınız olan ürüne fiyat öncelikli yaklaşmak yerine, sensör firmaları ile iletişime geçerek çok daha sağlıklı bilgi edinebilirsiniz. Sensortek-HBM olarak, uluslararası kalite standartlarında sensör üretimi yapan HBM firmasının Türkiye distribütörüyüz. Sensör ihtiyaçlarınız doğrultusunda bizimle iletişime geçerek en sağlıklı bilgiyi ilk elden alabilirsiniz.
Basınç Sensörü Firmaları
Basınç sensörü firmaları arasında üretim, kalite ve garanti koşulları gözetildiğinde, HBM, sadece Türkiye’de değil, Dünya çapında önemli bir konuma sahiptir. HBM, gerek ürün, gerekse teknik destek aksiyonları ile ön plana çıkar. Sensor Tek Mühendislik ve Ölçüm Sistemleri San. Tic. Ltd. Şti. Olarak HBM’in Türkiye temsilcisiyiz. Buna bağlı olarak Türkiye’de pek çok önemli kurum ve kuruluşa ürün satışı, kurulum ve teknik destek sağlamaktayız. Çalıştığımız ve projelerini başarı ile tamamladığımız referanslarımızı web sitemizden görüntüleyebilirsiniz.
İhtiyaçlarınızı doğru tanımlamak ve aklınıza takılan sorulara yanıt bulmak için iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.