Yorulma ve Dayanıklılık Testleri
Taşıt ve makine bileşenlerinin hafif konstrüksiyonunun doğrulanması için bir yorulma testi veya dayanıklılık testi gereklidir. HBM, gerinim ölçerler, kuvvet ve deplasman sensörleri, veri toplama sistemleri ve yazılım içeren, bu testler için geliştirilmiş tüm ölçüm zincirini sunmaktadır.
Malzemelerin ve yapıların yorulma testi
Araçların ve makinelerin enerji verimliliğini artırma ihtiyacı nedeniyle, mekanik parçaların ve bileşenlerin hafif yapımında, kurulu veya yeni malzemelerin yorulma ömrü sınırlarına yaklaşılması gerekir. Bununla beraber, araçların aksları ve tekerlekleri gibi güvenlikle alakalı yapısal bileşenler için, çalışma sırasında bir yorgunluk arızası kesinlikle ortadan kaldırılmalıdır. Aynı şekilde krank şaftları veya bağlantı çubukları gibi kritik fonksiyonel bileşenlerin tüm araç veya makinenin arızasına yol açabilecek bir yorulma hatası da önlenmelidir.
Hafif bir yapı için dayanıklılık testi ile birlikte bir simülasyon modeli kullanılır: Her malzemenin yorulma testi, yorulma ömrünü, yani yorulma eğrisini (Woehler eğrisi) veya değişken genlik yorulma eğrisini (Gassner eğrisi) belirlemek için kullanılır. Bu malzeme özellikleri, dayanıklılık simülasyon modelleri için önemli bir giriştir. FEM tabanlı simülasyon modelleri sıklıkla, tasarım alternatiflerini değerlendirmek veya yapısal bileşenlerin kritik noktalarını tanımlamak için, erken tasarım aşamasında kullanılır.
Laboratuvardaki dayanıklılık testi, parçaların veya bileşenlerin ilk fiziksel prototipleri ile başlar. İlk aşamalarda, dinamik yük testi tasarım değişimlerini karşılaştırmak için basitleştirilmiş bir blok programını kullanabilir. Daha sonraki aşamalarda, sahada kaydedilen gerçek dünya yük verileri, seçilen yapının mutlak yorulma ömrünü belirlemek ve doğrulamak için dayanıklılık test standında görüntülenir.
Test örneğinin yorulma ömrünü belirlemek için uzun vadeli dinamik yük testinin yanı sıra, dayanıklılık testi ayrıca, test örneğinin tolere edebileceği maksimum statik kuvveti veya gerilimi belirlemek için bir gerilme testi, sıkıştırma testi, bükülme testi veya burma testi gibi bir statik yük testi de içerebilir. Bir karakterizasyon testinde, yapı boyunca gerilme dağılımı, bir FEM modelini doğrulamak üzere belirlenir.
Faydalar
HBM’den yorulma ve dayanıklılık testi için:
- Tüm bileşenleri birlikte mükemmel şekilde çalışan, gerinim ölçerlerin, veri toplama sistemlerinin ve yazılımın eksiksiz ölçüm zinciri.
- Programlamaya gerek duymadan başlatmaya hazır olan uygulama için eksiksiz yazılım çözümü.
- Taşınabilir frekans teknolojisi, dağıtılabilir yükseltici modüller ve tüm kanallarda otomatik ayarlama nedeniyle elektromanyetik parazitlere ve termal kaymaya karşı yüksek bağışıklık.
- Kablo efektlerinin 4, 5 ve 6 tele sahip devre tabanlı, patentli amplifikatör teknolojisi ile dengelenmesi.
- Hemen kullanım için önceden kablolu göstergeler de dahil olmak üzere kısa teslimat sürelerine sahip geniş bir elektrik gerinim ölçer portföyü.
- Bileşik malzemelerin yüksek gerinim yorulma testleri için optik gerinim ölçerleri ve sorgulayıcıları.