Yük Hücresi Nedir?
Yük hücresi icat edilmeden önce yani günümüzden yüzyıllar önce çeşitli ağırlık uygulamalarında genelde eşit kollu teraziler kullanılırdı. Günümüzde eşit kollu teraziler, teknolojinin yardımı ile genişletilerek daha hızlı ve hassasiyetli makinelere dönüştüler. Geliştirilen bu yeni sistemlerin dijitalleşmesinde ise en önemli etkiyi yük hücresi, yani load cell oluşturmuştur.
Load cell, uygulanan herhangi bir seviyedeki kuvveti elektrik sinyallerine dönüştürmek için kullanılan bir çeşit dönüştürücüdür. Bunun sonucunda load cell’in bu dönüşümü sağlaması için uygulaması gereken iki adet aşama vardır. Loadcell, ilk önce gerinim ölçerin şeklini değiştirir. Hemen ardından ise yaptığı şekil değişimini elektrik sinyali olarak ölçmeye başlar. Bunun sebebi ise telin, etkin elektriksel direncini değiştirdiği içindir. Yük hücreleri, aslında bir nevi elektronik terazilere benzemektedir çünkü yay elemanı olarak çelik ve alüminyum malzemelerini kullanır.
Load Cell Nerelerde Kullanılır?
Yük hücresi evlerde, tarım ve hayvancılık sektöründe, sanayi ve endüstri alanında ve inşaat sektöründe kullanılır. Buna bağlı olarak oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Evlerde baskül ve hassas mutfak tartılarında kullanılır. Hayvancılık ve tarımda ağırlık ölçümü yapmak için sabit veya özel yük hücresi şeklinde kullanılır. Sanayi alanında ise farklı ihtiyaçlar için loadcell mevcuttur. Üretim planlanmasında, miktarların ölçümünün doğru yapılabilmesi için kullanılır. Üretim bantlarının ağırlık kontrollerinde kullanılır. İnşaat sektöründe ise asansör ve taşıma kontrolleri için kullanılır. Her ne kadar çalışma prensibi gerinim ölçer’lere benzese de aslında aralarında çok fazla temel fark vardır. Load cell modelleri genellikle dört farklı noktadan ölçme yapar fakat tek ya da iki noktadan ölçüm yapan modeller de bulunmaktadır. Sonuç olarak Load Cell modelleri, neredeyse her alanda kullanılabilir desek pek de yanlış olmayacaktır.
Yük Hücresi Çeşitleri
Günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile birlikte birçok farklı load cell çeşitleri ortaya çıkmıştır. Buna bağlı olarak en çok kullanılan yük hücresi çeşitleri aşağıdaki gibidir;
Platform Tip Yük Hücreleri
Bu tarz yük hücresi çeşitleri genelde kapasitesi düşük ve tek platformu olan kanallar için kullanılmaktadır. Ağırlık kapasitesi ise yaklaşık 3 kg ile 1 ton arasında değişiklik göstermektedir. Fakat genelde çok ağır olmazlar. Yüksek doğruluklar ve çok iyi dinamik tartım özellikleri ile birçok uygulama için idealdirler.
Dijital Tip Yük Hücreleri
Her türlü elektronik kantarın içerisinde bulunan ve tarttığı yükü algılayıp elektriksel sinyallere dönüştürebilen hücrelere denilir. Dijital loadcell’ler sayesinde kantar ve tartım teknolojileri oldukça güvenilir ve hassas bir hal almıştır. Ağırlık kapasitesi 3 kg ile 60 ton arası değişmektedir. Üretim başta olmak üzere, pek çok alanda kullanılan bu teknolojinin en büyük avantajı her zaman doğru ve hassas tartım yaparak her türlü kaybı en aza indirmektedir.
Bükme Kiriş Tip Yük Hücreleri
Bükme kirişli yük hücreleri kompakt ve çok yönlüdür. Ağırlık kapasitesi 200 kg ile 10 ton arası değişmektedir. Paslanmaz çelik gövdesi ile yüksek dayanıklılık sağlar. Korumalı, kir tutmayan tasarım boşlukları sayesinde ilaç üretiminde veya yapı malzemelerinin ambalajlanmasında, platform kantarlarında, kimya veya gıda endüstrisi olmak üzere zorlu ortamlarda kullanılmasına imkan sağlamaktadır.
S Tipi Yük Hücreleri
Ağırlık kapasitesi 50 kg ile 50 ton arasında olabilen S tipi yük hücreleri, günümüzde en çok kullanılan load cell çeşitlerinden bir tanesidir. S tipi yük hücrelerinin çalışma prensibi diğer loadcell çeşitleri ile aynıdır. Bu yük hücresi çeşidi en çok basma ve çekme yönünde çalışan kuvvet ölçüm uygulamaları için kullanılmaktadır. Buna özel olarak üretilmiş ve geliştirilmiştir. Bu hücre çeşidine en çok bant kantarlarında rastlanmaktadır.
Basma Tipi Yük Hücreleri
Bu tarz yükhücresi modelleri yüksek hassasiyet ve kapasiteye sahip olan uygulama alanları için üretilmiş ve geliştirilmiştir. Bu yükhücresi modeli yine kesme prensibi ile çalışır. Beraberinde basma kuvveti de uygulayabilir. En çok tank ve vagon tartım gibi işlemlerde kullanılmaktadır. Kullanım alanı ise oldukça geniştir.
Kablo Gerilim Sensörü Yük Hücreleri
Load cell modelleri genelde yükün korunması için kullanılmaktadır. Asansör ve vinçlerde hareketsiz halde olan çelik halatlarda kullanılırlar.
HBM markasına ait tüm yük hücrelerini görüntülemek için tıklayın.
Yük Hücresi Fiyatları
Yük hücresi fiyatları, yük hücrelerinin birçok farklı modeli ve çeşidi olması sebebi ile değişkenlik gösterir. Sensortek olarak HBM’in geniş ürün skalasında, farklı ihtiyaçlarınız için doğru ürünleri sağlamaktayız. Load cell fiyatları konusunda iletişim bilgilerimizden bize ulaşarak detaylı bilgi ve destek alabilirsiniz.
Yük Hücresi Satan Firmalar
Yük hücresi satan firmalar denildiğinde profesyonellerin ilk aklına gelen markalardan biri olan HBM, uluslararası standartlarda ürünler üreten bir markadır. Sensortek olarak HBM’in Türkiye yetkili distribütörü olmamız sebebi ile ihtiyaçlarınız için dilediğiniz zaman bize ulaşarak bilgi alabilirsiniz.